- Κάμιρος
- Αρχαία πόλη στη δυτική ακτή της Ρόδου. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Κάρες· έπειτα εγκαταστάθηκαν εκεί Αχαιοί και περίπου το 1000 π.Χ. Δωριείς. Η Κ. ανήκε στη Δωρική Εξάπολη και ήταν μέλος της Α’ Αθηναϊκής συμμαχίας. Μετά την ίδρυση της Ρόδου κατά τον 4ο αι. π.Χ., η Κ. παράκμασε, αλλά εξακολούθησε να κατοικείται έως την εποχή του Ιουστινιανού.
Η ακρόπολη της Κ. είχε σχήμα μισοφέγγαρου, με κατεύθυνση από τα ΒΑ προς τα ΝΔ. Στη βόρεια πλαγιά –που ήταν η πιο ομαλή– εκτεινόταν η πόλη της Κ., ενώ στη νότια πλευρά της, την υψηλότερη, ήταν εγκατεστημένα τα επίσημα κτίρια. Εκεί βρέθηκαν τα ερείπια του περίβολου και του περίπτερου ναού (ελληνιστικής εποχής) της Αθηνάς Καμιράδας. Κοντά του υπήρχαν βόθροι θυσιών και μία μεγάλη αρχαϊκή δεξαμενή χωρητικότητας 600 κ.μ. νερού. Τον 3o αι. π.Χ. πάνω στη δεξαμενή χτίστηκε μεγάλη δωρική στοά, μήκους 200 μ., που έκλεινε τη βόρεια πλευρά του τριγώνου της ακρόπολης. Μετά την αχρήστευση της δεξαμενής δημιουργήθηκε νέο υδραυλικό σύστημα στα Ν της στοάς με πηγάδια και υπόγειες δεξαμενές.
Η πόλη της Κ. ήταν χτισμένη κλιμακωτά στη βόρεια πλαγιά του λόφου. Από τις κατοικίες της ορισμένες ανήκουν στην ύστερη ελληνιστική εποχή, ενώ οι περισσότερες είναι ρωμαϊκές. Στο βόρειο άκρο της πόλης ανακαλύφθηκε ένα ιερό και Δ από αυτό βρέθηκε μια σειρά ενεπίγραφων βάσεων, ένας βωμός του Ήλιου και ένας δωρικός ναός του 3ου αι. π.Χ. Στη νότια πλευρά του ιερού υπήρχε στοά με κρήνη, ενώ στη βόρεια ημικυκλική εξέδρα, βάθρα αγαλμάτων και βωμοί. Μία οδός, η οποία διέσχιζε την πόλη, ένωνε το κάτω ιερό με το ιερό της Καμιράδας Αθηνάς στην Ακρόπολη.
Κόσμημα από την αρχαία Κάμιρο της Ρόδου (Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι).
Dictionary of Greek. 2013.